• Anadolu Kültürünü Araştırma ve Doğasını Koruma Derneği
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.

Bunları Biliyormusunuz?

Kirlilik Kaynakları

Odamın havası çoğu zaman içerideki farklı malzemelerde bulunan kimyasallar nedeniyle kirlidir:
Üre-formaldehit reçineli izolasyon malzemeleri, solventli (çözücü içeren) boyalar, duvar kağıdı tutkalı, cıvalı piller, ahşap işleme ürünleri, cam elyafı, tozlar ve küf...

Parlak Bir Fikir

Satış fiyatı daha yüksek olsa da, ekonomik ampuller klasik akkor ampullere göre 4 kat daha az enerji tüketirler ve ömürleri 8 kat daha uzundur. (6 ile 10 yıl arasında) Örneğin, yaklaşık 80 milyon nüfuslu Fransa'da yaşayan herkes ekonomik kompakt ampullerden kullansa yapılacak tasarruf 1 nükleer santralin yıllık üretimine denk düşecektir.

Konforun Bedeli

Elektrikli ev aletleri, bir ailenin elektrik harcamalarının üçte birinden sorumludur. (%30 buz dolabı, %30 bulaşık ve kurutma makinesi, %12 görsel iletişim, %7 çamaşır makinesi) Aydınlatma ise harcamaların yalızca %15'ini kapsar.

İlginç Bir İz

Ekolojik iz, insanoğlunun doğada bıraktığı etkiyi gösterir. Kendi etkini www.wwf.org.tr sitesine girerek ölçebilirsin.

Su Kaçağı

Su kaçıran bir musluk saatte 1 litre, yılda 9.000 litre kullanılır suyu boşa akıtıyor.

Ne Kadar Su Harcıyorlar

Bir çamaşır makinesi 40 ila 80, bir bulaşık makinesi 20 ila 50 litre arası su tüketir. 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığının elde yıkanması ise yaklaşık 80 litre su tüketimine neden olur.

Daha İyi Bir Donanım

Eğer ailen çamaşır makinenizi, buzdolabınızı veya arabanızı değiştirmeye kadar verdiyse, onlara yeni ürünlerini en az enerji tüketen "A++" veya "A" gibi enerji sınıflarından seçmelerini tavsiye et. Enerji etiketleri, cihazların hem enerji tüketimleri hem de çıkartıkları gürültü hakkında bilgi verir.

11° 13° 9°